Suoraan sisältöön

Masennus

Masennus on yleinen mielenterveyden pulma. Noin viidesosalla ihmisistä on elämänsä aikana masennusta. Masennuksessa keskeisiä oireita ovat vähintään viikkoja jatkuva matala mieliala, mielihyvän ja mielenkiinnon puute sekä voimavarojen vähyys. Masentunut on usein voimakkaan itsekriittinen ja kokee häpeää, syyllisyyttä sekä itsetuhoisia ajatuksia. Masentuneena myös unen laatu yleensä heikkenee ja ruokahalussa on muutoksia.

Masennukseen liittyy usein päättämättömyyttä, keskittymiskyvyttömyyttä, hidastumista ja toisaalta kiihtyneisyyttä. Masentuneella toimintakyky heikkenee yleensä sitä enemmän mitä vakavampi masennus on.

Masennuksen syyt

Masennuksen taustalla voi olla useita tekijöitä. Hankala elämäntapahtuma tai pitkäaikainen kuormitus voi johtaa masentumiseen. Perinnöllisyys ja jotkin persoonallisuuden piirteet lisäävät riskiä masennuksen puhkeamiselle.  Jotkin somaattiset sairaudet vaikuttavat suoraan mielialaan, jolloin sairauden hoitaminen parantaa myös mielialaa. Vakava sairastuminen on myös elämänkriisi, josta voi seurata masennusta.

Masennus nuorilla

Nuorilla masennus voi näkyä vaikeutena opiskelussa, poissaoloina koulusta tai opinnoista sekä muunlaisena omien asioiden hoitamisen hankaluutena. Masennus näkyy nuorella usein myös hankaluuksina ihmissuhteissa. Harkintakyky ja huolehtiminen omasta turvallisuudesta voivat myös heikentyä. Masentuneella nuorella tulevaisuudensuunnitelmat ja toivo tulevaisuuden suhteen puuttuvat. Pitkään jatkuvan masennuksen seurauksena nuorella voi olla jääminen syrjään opinnoista ja työelämästä.

 

 


Sisältö päivitetty 21.04.2021

Jaa sivu!

Simple Share Buttons