Suoraan sisältöön

Itsemyötätunto

Itsemyötätunto tarkoittaa ystävällistä ja lämminhenkistä suhtautumista itseen. Itsemyötätuntoinen asenne on yhteydessä mm. elämäntyytyväisyyteen ja kykyyn kohdata vastoinkäymisiä lannistumatta. Itsemyötätuntoon liitetään seuraavat asiat:

Ystävällisyys itseä kohtaan: Kun ystäväsi kohtaa vastoinkäymisiä, todennäköisesti lohdutat ja rohkaiset häntä. Entä kun itse epäonnistut tai kohtaat vaikeuksia, kohteletko itseäsi lämmöllä ja ymmärryksellä vai syyttäen ja moittien? Itsekriittinen asenne yleensä pahentaa olotilaa, kun taas armollisempi ja huolehtivampi suhtautuminen itseen mahdollistaa tasapainoisemman olotilan ja edesauttaa  ratkaisujen pohtimista. Esimerkiksi jos väsymykseen ei suhtaudu itsemyötätuntoisesti vaan syyttää itseään ja vaatii itseltään liikaa, se voi johtaa lopulta uupumiseen.

Yhteinen ihmisyys ja yhteenkuuluvuus: Haavoittuvuus, virheiden teko ja kärsimys ovat osa kaikkien elämää. Oman epätäydellisyyden hyväksyminen on helpompaa, kun huomaa, että kanssaihmisillä on samanlaisia kokemuksia, tarpeita ja toiveita. Epätäydellisyys ja vaikeudet kulkevat arjen ilonaiheiden rinnalla osana elämää. Yhteiset kokemukset ja yhteenkuuluvuuden tunne voivat vahvistua esimerkiksi vertaistukiryhmässä. Yhteenkuuluvuuden vastakohta on eristäytyminen muista ja kokemus, että on yksin ongelmiensa kanssa.

Tietoinen läsnäolo (mindfulness): Itsemyötätuntoinen suhtautuminen vaatii oman voinnin havainnointia sekä tunteiden huomaamista ja sallimista. Esimerkiksi kun huomaa olleensa pitkään stressaantunut, pysähtyminen ja oman olotilan havainnointi voivat johtaa myönteisten muutosten tekemiseen stressin vähentämiseksi. Tietoisen läsnäolon harjoittelu kasvattaa taitoa olla ikävien tunteiden ja ajatusten kanssa sen sijaan että yrittäisi torjua vaikeat tunteet, mikä yleensä johtaa kärsimyksen pitkittymiseen.

Itsemyötätuntoista suhtautumista kannattaa harjoitella varsinkin, jos huomaa herkästi kritisoivansa itseään sen sijaan, että kohtelisi itseään ystävällisesti ja rakentavasti. Itsemyötätuntoon liittyviä harjoituksia löytyy täältä.


Sisältö päivitetty 22.11.2023

Jaa sivu!

Simple Share Buttons