Suoraan sisältöön

Neuropsykologinen kuntoutus ja ohjaus

Neuropsykologista kuntoutusta tarjotaan erilaisten neurologisten vammojen ja sairauksien sekä oppimisvaikeuksien yhteydessä.

Neuropsykologisen kuntoutuksen tavoitteena on toimintakyvyn parantaminen tai palauttaminen ja sen myötä työ- tai oppimiskyvyn kohentuminen. Kuntoutuksessa voidaan keskittyä joko suoraan vaikeuksia tuottavien ongelma-alueiden harjoittamiseen tai omien selviytymiskeinojen vahvistamiseen. Esimerkiksi oppimisvaikeuksien kuntoutuksessa voidaan keskittyä lukemistarkkuuden tai -nopeuden parantamiseen, muistitekniikoiden opetteluun tai yleisempien oppimista tukevien selviytymiskeinojen löytämiseen.

Neuropsykologinen kuntoutus on osa lääkinnällistä kuntoutusta. Aikuisten kuntoutus voidaan korvata anomuksesta joko keskussairaaloiden lääkinnällisen kuntoutuksen rahoista tai Kelan kuntoutusrahoista. Kuntoutuksen voi saada myös vakuutusyhtiön maksamana tapaturman aiheuttaman vamman ollessa kyseessä.

Ennen kuntoutusta tulee olla tehtynä neuropsykologinen tutkimus, jossa ongelmien laatu on selvitetty ja kuntoutusta suositeltu.

Neuropsykologi voi antaa myös ohjausta, mikä ei ole varsinaista kuntoutusta. Ohjaus on kuntoutusta lyhytkestoisempaa ja se maksetaan yleensä itse.


Sisältö päivitetty 15.02.2018

Jaa sivu!

Simple Share Buttons