Suoraan sisältöön

Matematiikka

Tukea matematiikan oppimiseen

 

 

Matematiikka on vaiheittain rakentuva taito eli uudet asiat perustuvat aiemmin opittuihin taitoihin. Sen vuoksi matematiikan oppimisessa keskitytään perustaitojen harjoitteluun silloinkin, kun vaikeuksia tunnistetaan vasta myöhemmällä iällä.

Peruslaskutaitoa voi harjoitella laskemalla monipuolisesti yhteen-, vähennys- ja kertolaskuja. Laskemisessa voi opetella käyttämään erilaisia strategioita, joissa lukuja tai laskua käsitellään mielessä laskemista helpottavaan muotoon: lukuja voi pilkkoa tai laskemisen järjestystä muuttaa

Kaikessa laskemisessa olennaista on lisäksi matematiikan käsitteiden eli matematiikan ”kielen” ymmärtäminen: mitä numerot ja merkit kertovat?

Sanallisten tehtävien harjoittelua tukee ratkaisuvaiheiden harjoittelu, erilaisten ratkaisumallien el erilaisten laskutapojen etsiminen ja tiedon visualisointi.

 

Vinkkejä laskemiseen

 

Vinkkejä sanallisiin tehtäviin

Sanallisessa tehtävässä laskua ei ole suoraan kerrottu, vaan laskijan täytyy soveltaa aiempia taitoja ja löytää oikea laskutapa ratkaisun selvittämiseksi.

Sanallisien tehtävien ratkaisemista voi tukea ongelmanratkaisun vaiheiden harjoittelu. Avuksi kannattaa ottaa rauhallinen mieli, kynä ja paperi sekä tarvittaessa laskin. Mikäli lopuksi vastaus ei vaikuta järkevältä, käy vaiheet uudelleen läpi.

 

Linkkivinkkejä matematiikan harjoitteluun:

Lukimat.

http://www.lukimat.fi/matematiikka/materiaalit/Tietokoneohjelmat/neure/neure-express

Perunakellari.

http://www.perunakellari.fi/ma.html

Sumdog.

https://www.sumdog.com/en/

Oulun Yliopiston LUMATIKKA -materiaalit.

http://ouluma.fi/sivu/materiaalit/

Geogebra. Matematiikan harjoituksia, oppitunteja ja pelejä aihealueittain.

https://www.geogebra.org/materials

www.opetus.tv

www.YouTube.com

  • Hakusanoilla löydät suomenkielisiä videoita esimerkiksi laskujärjestyksestä, yhtälön ratkaisemisesta, prosenttilaskuista ym.

 

Lähteet:

Ahonen, T., Aro, M., Aro, T., Bast, T., Lerkkanen, M.-K., Meronen, A., & Siiskonen, T. (2019). Oppimisen vaikeudet (1. painos.). Niilo Mäki Instituutti.

Mononen, R., Aunio, P., Väisänen, E., Korhonen, J. & Tapola, A. 2017. Matemaattiset oppimisvaikeudet. Jyväskylä: PS-kustannus

 


Sisältö päivitetty 03.03.2023

Jaa sivu!

Simple Share Buttons