Suoraan sisältöön

Voiko pääsykokeeseen saada helpotusta oppimisvaikeuksien perusteella?

Tyttärelläni on ollut toistuvasti vaikeuksia matemaattisten tehtävien kanssa mm. ammattikorkeakoulun pääsykokeissa. Voiko jotain kautta saada helpotusta pääsykokeeseen, jos on todettu oppimisvaikeus?

Vastaus:

Matematiikan vaikeudet voivat johtua monesta asiasta, joten asiaa kannattaa selvittää tarkemmin.

Itse tehtäviin ei yleensä saa helpotusta, vaan oppimisvaikeuksia koskevalla todistuksella saa usein lisäaikaa pääsykokeeseen tai mahdollisuuden suorittaa pääsykoe pienemmässä ja hiljaisemmassa tilassa. Näistä on joskus apua, jos itse koetilanne tuottaa vaikeuksia.

Jos tehtävät tuottavat suuria vaikeuksia jo pääsykokeissa, voi vaikeuksia tulla vastaan itse opinnoissakin. Oppilaitokset tarjoavat jonkin verran lisätukea matematiikan opintoihin, mutta opinnot pitää suorittaa vaatimusten mukaan.

Ehdottaisin, että varaatte ajan TE-toimiston psykologille, jonka kanssa on mahdollista pohtia ammatinvalinnan kysymyksiä myös oppimisvaikeuksien näkökulmasta. Joissain tilanteessa voi olla myös mahdollista selvittää tarkemmin oppimisvaikeuksia. Voi olla mahdollista löytää ala, joka vastaa tyttären toiveita ja vahvuuksia, mutta ei vaadi yhtä paljon matematiikkaa.

Matematiikan vaikeuksiin on myös mahdollista hakea apua. Neuropsykologisessa kuntoutuksessa tai lyhyemmässä ohjannassa voi saada apua esimerkiksi vaikeuksien ymmärtämiseen, laskustrategioihin ja koetilanteesta selviytymiseen. Kuntoutuksen saaminen edellyttää neuropsykologista tutkimusta. Apua voi hakea myös yksityiseltä matematiikan opettajalta tai erityisopettajalta. Henkilökohtaisesta ohjauksesta olisi luultavasti eniten hyötyä.

Myös aikuislukioilla on matematiikan kursseja, joihin voi osallistua. Pääkaupunkiseudulla Helsingin seudun erilaiset oppijat (Hero) järjestää matematiikan kursseja. Kuntoutussäätiöllä on käynnissä alle 25-vuotiaille suunnattu Nuoret tuella työelämään -hanke, josta saa tukea oppimisvaikeuksiin ja oman alan löytämiseen.

Lisätietoa löydät oheisista linkeistä:

TE-palvelut

Neuropsykologinen kuntoutus

Hero-opisto


Sisältö päivitetty 21.02.2020

Jaa sivu!

Simple Share Buttons