Suoraan sisältöön

Voiko oppimisvaikeuden selvittää vielä, kun on jo jäämässä eläkkeelle?

Olen jäämässä eläkkeelle ja pohdin, onko vielä mahdollista selvittää mahdollinen lukihäiriö tai muu oppimisvaikeus? Olen käynyt keskikoulun ja lukion, viidennen ja lukion kolmannen luokan kahdesti. Reputin vieraissa kielissä ja ajattelin, että koulunkäynti saa jäädä. Koko ikäni olen mielestäni ollut alisuoriutuja, enkä ole hakeutunut koulutuksiin, koska pelko oppimisesta on kaivanut mieltä. Muisti minulla on heikko, olenkin käynyt muistitesteissä pari kertaa, ja sitä seuraillaan. Missä mahdollisia tutkimuksia häiriöistä tehdään ja miten niihin voisi hakeutua?

Vastaus:

Kerroit, kuinka oppimisen vaikeudet ja niihin liittyvät pelot vaikeuttivat kouluttautumistasi aikoinaan. Monet, joilla on oppimisvaikeuksia, kertovat samaa.

Lukivaikeus on edelleen mahdollistaa selvittää. Erityisesti kertomasi kokemukset vieraiden kielten vaikeuksista voivat liittyä lukivaikeuteen.

Sinun kannattaa tehdä oppimisvaikeuksien tunnistuslista. Jos vastaat yli puoleen kysymyksistä myöntävästi, niin lukivaikeus on hyvinkin mahdollinen.

Jos haluat selvittää asiaa tarkemmin, voit hakeutua tutkimuksiin terveydenhuollossa tai yksityiselle lukitestaajalle.

Jos muistivaikeuksiasi selvitetään jossakin vaiheessa neuropsykologissa testeissä, sinun kannattaa pyytää, että samalla arvioidaan lukivaikeuden mahdollisuutta. Lukivaikeuteenkin liittyy usein vaikeutta muistamisessa.

Koska kerrot oppimisen vaikeuksien vaikuttavan myös mielialaasi, voisit keskustella asiasta terveyskeskuksen psykologin tai lääkärin kanssa.

On myös mahdollista selvittää asiaa itse. Erilaisten oppijoiden liitossa ja paikallisissa lukijärjestöissä on erityisopettajia, jotka tekevät maksullisia lukitestejä.

Erilaisten oppijoiden liiton ja lukijärjestöjen toimintaan voi hakeutua mukaan, vaikka oppimisvaikeutta ei ole virallisesti todettu. Monet kokevat, että on tärkeää jakaa oppimiseen liittyviä kokemuksia muiden kanssa.

Jos lukeminen on sinulle vaikeaa, niin sinulla on oikeus Celia-kirjaston äänikirjoihin. Niitä voit kysyä omasta lähikirjastosta. Et tarvitse todistusta lukivaikeudesta, vaan oma ilmoitus lukemisvaikeudesta riittää.


Sisältö päivitetty 09.03.2018

Jaa sivu!

Simple Share Buttons