Suoraan sisältöön

Esittelyssä lukijärjestöt

Lukijärjestöt neuvovat ja ohjaavat oppimisvaikeusasioissa niin erilaisia oppijoita, vanhempia kuin ammattilaisia.

Valtakunnallinen lukipuhelin: 045-256 1916

Valtakunnalliseen, neuvovaan lukipuhelimeen tulee vuositasolla lähes 3 000 neuvontapuhelua. Puhelin palvelee arkisin klo 11-18.

Lisäksi muutamilla alueellisilla lukijärjestöillä on oma alueellinen lukipuhelimensa.

Nettineuvoja puolestaan toimii Erilaisten oppijoiden liiton sivuilla. Nettineuvojalle voi lähettää kysymyksiä nimettömänä ja mistä päin Suomea tahansa. Kysymyksiin vastaavat Liiton asiantuntija- ja kokemusasiantuntijavastaajat. Valitettavan usein palvelu ruuhkautuu ja nopeiten neuvoa saa lukipuhelimen kautta.

Lisäksi lukijärjestöissä neuvotaan myös kasvotusten. Monissa alueellisissa lukijärjestöissä on päivystysaika kerran kuussa. Helsingin Erilaisen oppimisen keskus taas on avoinna arkisin klo 11-18 ja neuvoa tarvitseva voi tulla suoraan kadulta sisään.

 

Lukitestaus ja lukiseulat

Monet alueelliset yhdistykset järjestävät säännöllisesti lukiseuloja. Seuloja on tarjolla ainakin Vaasan, Joensuun, Kouvolan, Hämeenlinnan ja Helsingin alueilla. Helsingissä Erilaisen oppimisen keskuksessa järjestetään kerran kuussa maksullinen ryhmälukiseula. Mukaan pääsee ennakkoilmoittautumalla.

Alueellisista lukijärjestöistä saa myös parhaiten tietoa alueen yksilötestimahdollisuuksista.Helsingin seudun erilaisten oppijoiden kautta pääsee melko nopeasti yksityiselle lukitestaajalle. Testejä tehdään niin aikuisille kuin lapsille. Yksilötestit ovat maksullisia.

Lisätiedot lukitesteistä: 09-6869 3500

Vertaistuki

Vertaistukiryhmät erilaisille oppijoille ja vanhemmille on tärkeä osa lukijärjestötoimintaa. Suurimmassa osassa alueellisista lukijärjestöistä kokoontuu säännöllisesti vertaistukiryhmä joko erilaisille oppijoille tai vanhemmille.

Helsingissä vertaistukiryhmä kokoontuu aina keskiviikkoisin Erilaisen oppimisen keskuksessa (Vilhonkatu 4/Kaisaniemi) klo 17-18.30. Mukaan ryhmään ovat tervetulleita kaikki erilaiset oppijat, ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Kerran kuussa on erityinen nuorten erilaisten oppijoiden vertaistuki-ilta.

Lisätiedot vertaistukiryhmästä: 09-6869 3500

 

Apuvälinekeskus

Helsingin Kaisaniemessä toimii lukijärjestöjen Apuvälinekeskus. Keskukseen on koottu monenlaisia erilaista oppijaa hyödyttäviä apuvälineitä, teknisempiä ja yksinkertaisempia. Apuvälineitä on hitaalle lukijalle ja kirjoittajalle, tekstin tuottamisen työläyteen, vieraiden kielten tai matematiikan pulmiin ja keskittymisen, suuntien tai ajanhallinnan pulmiin.

Apuvälineisiin pääsee tutustumaan kerran kuussa järjestettävissä apuvälineilloissa tai erikseen ajanvarauksella.

Lisätiedot apuvälineilloista: 09-6869 3500

Ajanvaraus: 045-256 1916.

 

Kurssit ja koulutukset

Monenlaista kurssitoimintaa on tarjolla alueellisissa lukijärjestöissä: tietotekniikkaa, liikuntakursseja, kirjoittamisen valmiuksia, ”Opi oppimaan”-kursseja ja paljon muuta. Erityisen suosittuja ovat luki-kielikurssit englannista espanjaan ruotsiin ja venäjään. Kurssit on erikseen räätälöity erilaisille oppijoille, tahti on riittävän hidas, ryhmäkoot pieniä ja lukivaikeus kaikille tuttua.

Lukijärjestöiltä voi myös tilata räätälöityjä koulutuksia niin ammattilaisille kuin erilaisille oppijoille tunnistamisesta, tuesta ja erilaisista oppimisen tavoista apuvälineisiin tai kokemuspuheenvuoron tilaisuuksiin.

LukSitko ja muu julkaisutoiminta

Erilaisten oppijoiden liitto julkaisee kahdesti vuodessa ilmestyvää LukSitko-lehteä. LukSitko on moniammatillinen aikakausilehti oppimisvaikeuksista ja sen voi tilata Liiton nettisivuilta. Lehden nimi on muuten alun perin lukivirhe. Piti olla LukiSitko, mutta lukijärjestössä kun ollaan…

Lisäksi Liitto julkaisee erilaisia opaskirjoja ja vihkosia oppimisvaikeuksista ja erilaisesta oppijuudesta.

Kaikki Liiton tuotteet tilattavissa: www.eoliitto.fi

 

Edunvalvonta

Valtakunnallisen Erilaisten oppijoiden liiton tehtävänä on valtakunnallinen erilaisen oppijan edunvalvonta. Liiton edustajat istuvatkin mitä moninaisimmissa toimikunnissa ja kokouksissa huolehtimassa siitä, että erilaisen oppijan esteettömyys ja huomiointi toteutuisi kaikilla mahdollisilla kentillä ja kirjautuisi papereihin ja pykäliin.

 


Sisältö päivitetty 15.07.2021

Jaa sivu!

Simple Share Buttons