Suoraan sisältöön

Kuka ajaa lukihäiriöisen opiskelijan oikeuksia yliopistossa?

Avoimessa yliopistossa, jossa teen osaopintoja, ei oteta huomioon millään tavoin koejärjestelyissä lukihäiriötä. Perusteena on, ettei minkäänlaisia erityisjärjestelyjä tehdä opiskelijoiden tasavertaisen kohtelun vuoksi.

Vastaus:

Korkeakouluilla on erilaisia käytäntöjä erityisjärjestelyjen suhteen, joten yksiselitteistä vastausta on vaikea antaa.

Turun yliopiston esteettömyyssuunnittelija Paula Pietilä kertoo, että suurimmassa osassa yliopistoja on henkilö, joka on vastuussa esteettömyydestä opiskelussa. Yhteyshenkilöä voisi etsiä yliopiston sivuilta esimerkiksi hakusanoilla ”esteettömyys, opiskelu” tai ”erityisjärjestelyt”.

Vaikka avoimella yliopistolla voi olla oma ohjeistuksensa asiassa, kannattaa kääntyä koko yliopiston yhteyshenkilön puoleen. Jos häntä ei löydy tai hän ei vastaa avoimen opinnoista, niin voi olla yhteydessä avoimen yliopiston johtavaan suunnittelijaan.

Pietilä pitää valitettavana, että korkeakouluissa edelleen vedotaan yhdenvertaisen kohtelun nimissä siihen ettei järjestelyjä tehdä. Asiahan pitäisi olla juuri päinvastoin: Järjestelyillä turvataan se, että opiskelijalla on mahdollisuus osoittaa kykynsä yhdenvertaisena muiden kanssa.


Sisältö päivitetty 07.03.2018

Jaa sivu!

Simple Share Buttons