Suoraan sisältöön

Mistä aikuinen voi saada keskittymishäiriödiagnoosin?

Olen jo pitkään epäillyt että minulla on jonkin asteen keskittymishäiriö. Lukihäiriö minulla on todettu lievänä. Suvussani on esiintynyt vaikeaa lukihäiriötä. Olen myös varma, että taustalla on pakko olla jotain muutakin, koska ongelmani eivät ole täysin samanlaisia kuin sukulaisillani. Minulle on koko elämäni hoettu että olen vain laiska ja en yritä tarpeeksi kun koulumenestys alkoi ala-asteen jälkeen laskea kuin lehmän häntä.

Haluaisin todella saada varmuuden siihen mikä häiriö minulla on tai että edes että jokin on mikä liittyy keskittymiseen. Mutta terveysasemilta ja lääkäreiden osalta tarjoillaan jatkuvasti vain ei oota. Ja lukihäiriötesti, joka minulle tehtiin, ei tuntunut kattavalta. Olen kysellyt ympäriinsä, mutta aina vaan ohjataan eteenpäin umpikujaa. Miten aikuinen pääsee hankkimaan ADHD- tai jonkun muun keskittymishäiriödiagnoosin?

Vastaus:

Onpa harmi kuulla, että tutkimuksiin pääsy on ollut näin vaikeaa. Valitettavasti et ole edes ainoa tämän asian kanssa kamppaileva – ADHD on edelleen alidiagnosoitu ja hoidettu. Tutkimuksia tekevä taho riippuu luonnollisesti myös asuinpaikastasi. Pääkaupunkiseudulla on esimerkiksi mahdollisuus saada lähete HUS:n Neuropsykiatrian poliklinikalle, jossa tehdään erittäin perusteelliset tutkimukset ADHD:n selvittämiseksi. Sinne tarvitaan kylläkin lähete ensin perusterveydenhuollosta / työterveydestä / opiskelijaterveydenhuollosta. Jos lääkärit ovat antaneet kielteisen vastauksen jatkotutkimuksille, eivätkä ole tehneet lähetettä minnekään eteenpäin, kuulostaa erittäin harmilliselta.

Yksi mahdollisuus on aina yksityinen tutkimus, mutta se on toki melko kallis. Kun sinulla on lisäksi tuo epäily lukivaikeudesta, voisi perusteellinen neuropsykologinen tutkimus ja neurologin tutkimus mahdollisen diagnoosin asettamiseksi olla hyvä vaihtoehto. Näistäkin saa lääkärin lähetteellä Kela-korvauksen, joten lähete olisi tässäkin tapauksessa hyvä. ADHD:hen erikoistuneita yksityisiä neuropsykologeja löytyy ainakin Helsingissä Psykologipalvelu Psyykestä.

ADHD-liitolla on puhelinneuvonta, jonne voi soittaa arkisin ma-to klo 9-11. He neuvovat myös tutkimuksiin ja hoitoon hakeutumiseen liittyvissä asioissa ja sieltä löytyy varmasti parhain asiantuntemus siitä, missä sinun paikkakunnallasi tätä asiaa voitaisiin parhaiten selvitellä.


Sisältö päivitetty 10.05.2023

Jaa sivu!

Simple Share Buttons