Suoraan sisältöön

Äänikirjat opiskelun tueksi ja vapaa-ajan iloksi

Äänikirjoista voi olla paljon apua, mikäli painetun kirjan lukeminen on vaikeaa. Henkilöt, joilla on esimerkiksi lukihäiriö tai oppimisvaikeus, voivat tulla Celia-kirjaston asiakkaaksi. Kun tekstin voi kuunnella, kiinnostus ja motivaatio lukemiseen kasvaa ja sanavarasto rikastuu.

Celia on valtion erikoiskirjasto, joka tarjoaa asiakkaille kauno- ja tietokirjallisuutta sekä oppikirjoja äänikirjoina. Kauno- ja tietokirjallisuuden sekä korkeakouluopintojen kirjojen lainaaminen on ilmaista, perus- ja toisen asteen oppikirjat ovat maksullisia. Kirjavalikoima on hyvin laaja.

Äänioppikirjat koulunkäynnin tueksi

Celia-kirjaston äänioppikirjavalikoimasta löytyvät lähes kaikki peruskoulun oppikirjat sekä runsaasti lukion kurssikirjoja ja ammatillisen koulutuksen oppikirjoja. Perus- ja toisen asteen kirjat ovat maksullisia ja ne ostetaan Oppari-verkkokaupasta.

Äänikirjan käyttäjältä vaaditaan asiantuntijalausunto lukemisesteestä, esimerkiksi lukitodistus. Lausunnon voi antaa erityisopettaja tai terveydenhuollon ammattilainen.

Celia-kirjastolla on 18 000 asiakasta. Celian lainausasiakkaina olevista koululaisista ja opiskelijoista on lukihäiriöisiä kaksi kolmasosaa, eli 12 000 henkilöä. Kaikista asiakkaista lukihäiriöisiä on noin joka kymmenes, eli 1800 henkilöä. Muut Celian asiakkaat ovat näkövammaisia tai muita lukemisesteisiä.

Celian äänioppikirjat ovat digitaalisia Daisy-äänikirjoja ja ne sisältävät oppikirjan koko sisällön ääneen luettuna. Daisy-kirja mahtuu yhdelle cd-levylle.

Daisy-äänikirjaa on suositeltavaa käyttää tietokoneella kuunteluohjelman avulla tai Daisy-soittimella. Maksuttoman AMIS-kuunteluohjelman voi ladata Celian internet-sivuilta. Saatavilla on myös maksullisia kuunteluohjelmia (esim. EasyReader).

Kuunteluohjelman avulla äänikirjaa voi selata sivuittain tai kappaleittain, siihen voi jättää kirjanmerkkejä tai lopettaa kirjan kesken ja jatkaa myöhemmin samasta kohdasta. Äänikirjan kuuntelunopeutta voi myös vaihdella.

Äänikirjat kuunnellaan cd:ltä tai verkon kautta

Oppikirjojen lisäksi Celia-kirjastossa on monipuolinen valikoima kauno- ja tietokirjallisuutta äänikirjoina. Suomenkielisten kirjojen lisäksi saatavana on ruotsin- ja vieraskielistä aineistoa. Monessa Suomen koulussa käytössä olevan Kunnari-lukudiplomin voi suorittaa Celian kirjojen avulla.

Lainattavat äänikirjat toimitetaan cd-levyillä tai niitä voi kuunnella suoratoistona netin kautta tietokoneella. Keväällä 2013 tulee mahdolliseksi ladata äänikirjat tietokoneelle. Kirjat lainataan itse Celianet-verkkopalvelusta tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun. Kirjakerhoihin liittymällä saa automaattisesti uuden kerhokirjan joka kuukausi.

Leena Holopainen, pedagoginen suunnittelija, erityisopettaja

Johanna Kainulainen, tiedottaja

Celia-kirjasto

Lisää aiheesta

Vinkkejä äänikirjojen kuunteluun

Aiheesta muualla

Lisätietoja Celia-kirjastosta: www.celia.fi

Oppari-verkkokauppa: www.oppari.fi

Maksuton AMIS-kuunteluohjelma: www.celia.fi/amis

Kunnari-lukudiplomi: www.celia.fi/kunnari

Pointti – Celian verkkolehti 2/2012: Korkeakouluopiskelijoille kirjoja opintoihin ja omaksi iloksi

Äänioppikirjat helpottavat oppimista Järvenpäässä


Sisältö päivitetty 15.07.2021

Jaa sivu!

Simple Share Buttons