Suoraan sisältöön

Mistä apua yläastelaisen lukivaikeuteen, jos sitä ei saa koululta?

Tahtoisin apua 9-luokkalaisen tyttäreni lukivaikeuteen ja opiskelussa tukemiseen.

Apua olemme kyselleet jo esikoulusta lähtien, mutta vasta nyt 8-luokan lopussa lukivaikeus selvisi. Emme saa toivomaamme tukea koulusta, emmekä osaa pyytää tai vaatia sitä. Mistä saamme apua?

Vastaus:

Ikävä kuulla, että ette ole saaneet koulusta tarvitsemaanne tukea. Ehdotan, että yritätte miettiä mahdollisimman tarkasti, missä asioissa tytär tarvitsee tukea. Onko niillä vaikutusta tuleviin opiskeluvalintoihin? Samalla on tärkeää miettiä, mitkä asiat sujuvat hyvin. Tällainen lukivaikeuden jakaminen pienempiin osiin voi helpottaa myös avun pyytämistä.

Mikäli on mahdollista kääntyä sen henkilön puoleen, joka on todennut lukivaikeuden, voitte yhdessä miettiä opiskelun tukikeinoja käytännössä. On myös tärkeää, että tieto todetusta lukivaikeudesta siirtyy lukioon tai ammattiopintoihin.

Jos koulun tuki on riittämätöntä, kannattaa selvittää, voisiko tytär päästä neuropsykologiseen kuntoutukseen. Tällöin kannattaa olla yhteydessä koulupsykologiin.

Annan lopuksi vielä muutamia vinkkejä, mitä voisitte kotona kokeilla.

Tyttärelläsi on oikeus saada Celia-kirjaston äänikirjoja. Niitä kannattaa kokeilla ja aloittaa kuuntelu oppikirjojen sijaan kaunokirjallisuudesta ja itselle mieluisista kirjoista. Celia-kirjaston asiakkaaksi liitytään omassa lähikirjastossa.

Usein lukivaikeuden yhteydessä vieraat kielet ovat hankalia. Apu voi tällöin löytyä esimerkiksi katsomalla vieraskielistä ohjelmaa tekstityksen kanssa tai vaikka hyödyntämällä Quizlet-ohjelmaa. Hyödyllisiä sovelluksia löydät täältä.

Oppimista helpottaa, kun opittavan asian voi yhdistää omaan elämäänsä. Esimerkiksi matematiikassa kannattaa etsiä käytännön esimerkkejä opiskeltavista asioista.

Vinkkejä oppimiseen on koottu Oppimisvaikeus.fi-sivustolle. Sen lisäksi voi tutustua Kuntoutussäätiön tekemään Oma oppimisvalmentaja -kirjaan: Oma oppimisvalmentaja työkirja. Niilo Mäki Instituutti on julkaissut opaskirjasen nuorelle itselleen ja hänen perheelleen.

Erilaisten oppijoiden liitosta saa myös apua ja tukea oppimisen pulmiin.


Sisältö päivitetty 23.01.2023

Jaa sivu!

Simple Share Buttons