Suoraan sisältöön

Tyssääkö valmistuminen kielten opintoihin?

Pelkään, että kielten opintoihin juuttuminen estää valmistumiseni ammattikorkeakoulusta. En ole tähän mennessä oppinut vieraita kieliä, vaikka todellakin olen yrittänyt ja käynyt läpi kaikki mahdolliset keinot niitä oppia. Luonteeltani olen hyvin määrätietoinen ja sitkeä opiskelija, mutta kielten opiskelussa tämä ei ole tuottanut tulosta.

Kielten opiskelussa ei ole ongelmana pelkkä vieraan kielen tuottaminen, vaan myös kielen ymmärtäminen. En siis pysty oppimaan ja tuottamaan lauseita. Ja kuullessani vierasta kieltä, en hahmota sanoja.. Vasta nyt myönnän asian itselleni, en opi kieliä vaikka mitä tekisin.

Mikä neuvoksi? Olisiko jotain tehtävissä, että voisin käydä koulun loppuun vai täytyykö minun jättää opiskelut kesken?

Vastaus:

Uskon, että voit aivan hyvin valmistua ammattikorkeakoulusta. On tilanteita, jolloin voi saada vapautuksen kieliopinnoista. Kannattaa kuitenkin selvittää eri mahdollisuudet opintojen suorittamiseen ennen vapautuksen hakemista, sillä vapautuksesta tulee merkintä todistukseen.

Toinen vaihtoehto on mahdollisuus suorittaa kieliopinnot yksilöllisesti. Sinun kannattaa olla yhteydessä oppilaitoksesi kieltenopettajaan ja kertoa tilanteestasi. Kerro myös, että olet nähnyt vaivaa opintojen eteen, mutta oppiminen on silti hankalaa.

Hyvin usein kielenoppimisen vaikeuden takana voi olla lukivaikeus tai muu oppimisvaikeus. Tämä mahdollisuus kannattaa selvittää, sillä se voi selittää kokemiasi vaikeuksia ja antaa myös ratkaisukeinoja. Saatat myös tarvita todistusta oppimisvaikeudesta. Sinun kannattaa olla yhteydessä oppilaitoksesi opintopsykologiin, erityisopettajaan tai terveydenhuoltoon. Myös opintokuraattori tai opinto-ohjaaja osaisi varmasti auttaa sinua.

Oppimisvaikeuksien yhteydessä vieraan kielen oppiminen voi olla hyvin hankalaa. Käytännössä kieliä on kuitenkin mahdollista oppia, joten kannustaisin vielä etsimään vaihtoehtoisia tapoja sinulle itsellesi riittävän kielitaidon saamiseksi.


Sisältö päivitetty 02.05.2017

Jaa sivu!

Simple Share Buttons