Suoraan sisältöön

Neuropsykologinen tutkimus

Neuropsykologinen tutkimus on perusteltua tehdä silloin, kun ongelmat ovat lukemisen ja kirjoittamisen vaikeutta laajempia ja ilmenevät häiritsevinä myös esimerkiksi muistin, keskittymisen tai näönvaraisen hahmottamisen alueella.

Laaja tutkimus on paikallaan myös silloin, kun lyhyempien testien tulokset eivät anna riittävää selitystä koetuille ongelmille esimerkiksi opinnoissa tai tietyissä työtehtävissä. Neuropsykologisessa tutkimuksessa arvioidaan lukitaitojen lisäksi muun muassa päättely- ja muistisuoriutumista, toiminnanohjauksen ja tarkkaavuuden säätelyn toimintoja sekä kielellisiä ja näönvaraisen hahmottamisen taitoja.

Neuropsykologisia tutkimuksia tekevät sairaaloiden neurologian ja foniatrian klinikat sekä yksityiset neuropsykologit. Yksityisiä neuropsykologisia palveluja on tarjolla eri puolilla maata. Neuropsykologien yhteystietoja löydät Psykologiliiton sivuilta.

Tutkimus on mahdollista saada julkisen terveydenhuollon kautta lääkärin lähetteellä. Jos asiakas maksaa tutkimuksensa itse, tarvitaan Kelan korvausta varten lähettävän lääkärin lähete. Ilman lähetettä asiakas maksaa kaikki kulut itse. Myös vakuutusyhtiöt tai työterveyshuolto saattavat korvata neuropsykologisesta tutkimuksesta aiheutuneet kustannukset.


Sisältö päivitetty 03.05.2017

Jaa sivu!

Simple Share Buttons