Suoraan sisältöön

Oppi-digi: Oppimisvaikeus-chateissä tarjotaan matalan kynnyksen tukea oppimisen vaikeuksiin

Kuntoutussäätiön Oppimisen tuen keskus tarjoaa matalan kynnyksen tukea ja neuvontaa oppimisen vaikeuksiin liittyvissä asioissa joka keskiviikko järjestettävissä Oppimisvaikeus-chateissä. Chatissä pääsee keskustelemaan oppimisen vaikeuksiin perehtyneen psykologin kanssa, saa yksilöllistä tukea ja neuvoja omaan tilanteeseen liittyen sekä tietoa omaan tilanteeseen sopivista tukipalveluista. Chatit ovat maksuttomia ja kaikille avoimia.

Millaisista asioista Oppimisvaikeus-chattiin voi tulla keskustelemaan?

Oppimisvaikeus-chattien ideana on, että kuka tahansa voi tulla nimettömästi kysymään mitä tahansa oppimisen vaikeuksiin liittyen.

Osallistujien tilanteet ja keskustelujen teemat vaihtelevat paljon, kertoo Elina Naamanka, joka on yksi Oppimisvaikeus-chatin psykologeista. Chatteihin osallistuu esimerkiksi opiskelijoita, jotka kaipaavat tukea opintoihinsa sekä ihmisiä, joilla oppimiseen liittyvät vaikeudet hankaloittavat selviytymistä työtehtävistä. Myös oppimisvaikeuksien parissa työskenteleviä ammattilaisia on osallistunut chatteihin.

Tyypillistä on se, että chattiin osallistuja on koittanut etsiä tukea ja selvitä vaikeassa tilanteessaan. Oppimisen vaikeudet saavat aikaan turhautumista ja itsetuntoon liittyviä hankaluuksia – moni kokee, ettei pärjää ja että on jäänyt yksin tilanteensa kanssa. Esimerkiksi oppimistilanteisiin liittyvä jännittäminen on tavallista, vaikka moni luulee olevansa ainoa jännittämisestä kärsivä. Oppimisvaikeus-chatissä keskustellaan tällöin jännittämisestä, voidaan antaa vinkkejä siihen, kuinka voi valmistautua jännittäviin tilanteisiin sekä tuetaan avun hakemisessa.

Yksilöllistä tukea sekä vaihtuvateemaisia ryhmächattejä

Viikoittaisten yksilöchattien lisäksi kerran kuussa järjestetään vaihtuvateemaisia ryhmächattejä. Ryhmächateissä jutellaan vapaamuotoisesti asiantuntijoiden ja muiden osallistujien kanssa, ja osallistujilla on mahdollisuus jakaa kokemuksiaan muiden osallistujien kanssa. Ryhmächateissä on aina jokin yleinen oppimisen haasteisiin liittyvä teema. Syksyn aikana on tulossa vielä kaksi ryhmächattiä, joissa teemoina ovat keskittymisen ja ajanhallinnan haasteet sekä muistamiseen liittyvät vaikeudet.

Kokemuksia chateistä

Elina Naamangan mukaan Oppimisvaikeus-chateistä on saatu positiivista palautetta. Erityisen tärkeäksi osallistujat ovat kokeneet sen, että on saanut puhua vaikeuksistaan ihmiselle, joka kuuntelee. Parhaimmillaan chatissä syntyykin vuoropuhelua ja keskustelut voivat olla tunninkin mittaisia, Elina kertoo. Osa osallistujista myös osallistuu chatteihin useamman kerran.

Oppimisvaikeus-chattiin on mahdollista osallistua mistä päin Suomea tahansa ja palvelu on saatavilla viikoittain aina samaan aikaan. Tavoitteena onkin tarjota oppimisen vaikeuksiin liittyvää tukea valtakunnallisesti myös sellaisten paikkakuntien asukkaille, joilla tukipalveluita on niukasti saatavilla.

Miten pääsee mukaan?

Menemällä Oppimisvaikeus.fi -sivustolle keskiviikkona klo 14.30. Sivun oikeaan alalaitaan ilmestyy violetti puhekupla, kun Oppimisvaikeus-chat on alkamassa. Sitä klikkaamalla pääsee chattiin.

Oppimisvaikeus-chat keskiviikkoisin klo 14.30

Blogi on osa Oppimisen tuen keskuksen Oppi-digi -hanketta.


Sisältö päivitetty 27.10.2020

Jaa sivu!

Simple Share Buttons