Suoraan sisältöön

Yhden neuvon taktiikalla helpotusta opiskeluvaikeuksiin ja hyvinvoinnin pulmiin

Tutkimuksin on osoitettu, että opiskeluvaikeudet nivoutuvat usein myös mielenterveyden ongelmiin. Mistä helpotusta jompaankumpaan tai mikä vielä parempaa, kumpaiseenkin? Lehdet pursuavat juttuja, jotka on otsikoitu tyyliin: viisi vinkkiä vatsanväänteisiin, 12 keinoa kumppanin valintaan, 20 tapaa päästä tavoitteisiinsa, seitsemän selitystä säkenöivän seksielämän saavuttamiseksi… Minä haluaisin antaa vain yhden vinkin.

Mikä on sellainen All-in-One -taito, täsmätaito, jonka avulla ihminen tutkitusti osaa nauttia asioista enemmän, aivot toimivat paremmin, keskittymiskyky ja muisti paranee, suoritustaso nousee, eri aistien havainnot syvenevät, yleistynyt ahdistuneisuus ja paniikkikohtaukset vähenevät? Minkä avulla oppiminen tehostuu ja unen laatu kohentuu? Itseluottamus kasvaa ja itsesyytökset vähenevät? Mikä katkaisee stressikierteen? Stressi ja liiallinen itsekriittisyys tai riittämättömyyden tunteet kulkevat monilla ihmisillä käsi kädessä. Mikä lieventää psykosomaattisia häiriöitä, kuten korkeaa verenpainetta, päänsärkyä, migreeniä, astmaa ja ruuansulatuskanavan haavaumia? Mikä nostaa kipukynnystä ja helpottaa mielihyvän tuntemista? Mikä auttaa saamaan tunteisiin paremman yhteyden, lisäten myös energisyyttä ja aikaansaavuutta?

Arvasit aivan oikein, syvärentoutus. Rentoutuminen on lisääntyneen keskittymisen tila, joka saavutetaan tyhjentämällä mieli hälystä. Se voi sinällään parantaa mielialaa. Ikävän asian sattuessa muisti tuottaa pintaan emotionaalisesti samansisältöisiä muistoja. Ilman tyhjennystaitoa mieli täyttyy nopeasti, paitsi siitä juuri kohdatusta vastoinkäymisestä, myös muista samankaltaisista elämän varrella koetuista kurjista jutuista ja mielipaha kasvaa entisestään.

Itse opettelin toimivan rentoutustekniikan tilanteessa, jolloin vauvani oli öisin pirteämpi kuin päivisin. Huomasin omakohtaisesti, että päivän aikana tapahtunut syvärentoutus helpottaa nukahtamista ja unenaikaista palautumista. Ystävätär tosin muistutti, että jos uni jää liian lyhyeksi rentoutus ei poista silmäpussejani. Teen työkseni myös psyykkistä esiintymisvalmennusta ja olen huomannut, että hyvin opeteltuna automatisoitunut rentoutustekniikka on paras yksittäinen menetelmä virittäytyä onnistuneeseen vuorovaikutukseen. Se luo hyvän pohjan uusien toimintamallien oppimisellekin.

Jos siis saisin antaa vain yhden neuvon, josta sinulle olisi hyötyä ja iloa, se olisi: opettele itsellesi sopiva rentoutustekniikka. Tässäkin asiassa on monta tietä Roomaan ja löydät varmasti mieleisesi metodin. Sovellettu rentoutus on yksi suosikeistani, koska se runsaasti tutkittu menetelmä, joka sopii monille ja vaikuttaa hyvin kehollisiinkin reaktioihin. Hyviä harjoituksia löydät myös vaikkapa Kuntoutussäätiön sivuilta Ohjaajan opas sujuvamman opiskelun tukemiseen (harjoitteet 24, 28 ja 30).

Valitsitpa minkä tahansa rentoutusharjoituksen, vasta kahden viikon opettelun jälkeen tiedät, miten se sinun kohdallasi pelittää. Valittu harjoitus kannattaa treenata tehden riittävästi toistoja ensin rauhanomaisissa olosuhteissa. Hyvin harjoiteltuna se sitten toimii haastavissakin tilanteissa. Rentoutuminen on onneksi kaikkien opittavissa oleva taito. Se lisää, kaiken muun hyvän lisäksi, elossaolon tunnetta ja henkistä hereilläoloa. Jos haluat pitää kierrokset kurissa, opettele keino, joka auttaa palautumaan päivän kuormituksesta. Siksi: rentoutustekniikka.

Kirjoittaja

Leena Boltar

Psykologi, PDO,
psykoterapeutti,
Kuntoutussäätiö

 

 


Sisältö päivitetty 02.03.2020

Jaa sivu!

Simple Share Buttons