Suoraan sisältöön

Voisitko sinäkin innostua ja onnistua lukemisessa?

Moni aikuinen kokee lukemisen hitaana, tylsänä tai vaikeana erilaisten oppimisen vaikeuksien vuoksi. Esimerkiksi lukivaikeus tai keskittymisvaikeus voi vähentää lukemisen iloa, koska lukeminen on alusta asti tavallista hankalampaa. Koulussa pakon tai paineen alla saadut kokemukset ovat oppimisvaikeuksista kärsineille usein kurjia.

Lukemisen ilo voi kuitenkin löytyä missä iässä tahansa. On vain löydettävä itselle sopivat toimintatavat ja ennen kaikkea itseä kiinnostavaa luettavaa.

Innostu ja onnistu lukemisessa -materiaali

Kuntoutussäätiön tuottaman tuoreen Innostu ja onnistu lukemisessa -materiaalin tarkoitus on rohkaista nuoria ja aikuisia kokeilemaan uusia lukemisen tapoja. Sisältö on suunniteltu erityisesti nuorille ja aikuisille, joille lukeminen on lukivaikeuden tai keskittymisen vaikeuden vuoksi tavallista hankalampaa, mutta myös muut voivat hyötyä siitä.

Materiaali koostuu kymmenestä erillisestä aiheesta, joita voi tarkastella erikseen tai yhtenä kokonaisuutena. Materiaalista löydät muun muassa näkökulmia sopivan lukuympäristön valintaan, vinkkejä keskittymiseen ja lukemalla oppimiseen, ohjeita lukemisen apuvälineiden käyttöön, neuvoja tuen mahdollisuuksista sekä tietoa tekstin kuuntelemisesta.

Jokaiseen aiheeseen sisältyy kuvitettu tekstiosuus ja video. Materiaalia voi tutkia sähköisesti, painattaa julisteiksi tai vihkosiksi tai katsella pelkästään videoina.

Kaikki materiaali löytyy Avointen oppimateriaalien kirjastosta kokoelmana. Videot löytyvät myös Kuntoutussäätiön Oppimisen tuen keskuksen Youtube-kanavalta.

Materiaali on kehitetty Opetushallituksen rahoittamassa Innostu ja onnistu lukemisessa -hankkeessa (Lukuliikkeen toiminta-avustus 2022). Sisällön ovat suunnitelleet Kuntoutussäätiön oppimisvaikeuksiin perehtyneet psykologit yhteistyössä kokemusasiantuntijan kanssa.

Millainen lukija sinä olet?

Lukeminen on avain tiedon ja sivistyksen äärelle. Nykymaailma tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia lukea ja päästä käsiksi tietoon. Jos sinä et tällä hetkellä pysty lukemaan tekstipainotteista kirjaa pöydän äärellä, aloittaisitko lehden lukemisesta olohuoneen lattialla?

Lisätietoa Innostu ja onnistu lukemisessa -materiaalista

Kirjoittaja

Johanna Stenberg
p. 044 7813186
neuropsykologian erikoispsykologi, PsM
Oppimisen tuen keskus
Kuntoutussäätiö

Innostu ja onnistu lukemisessa kuvituskuva


Sisältö päivitetty 30.01.2024

Jaa sivu!

Simple Share Buttons