Suoraan sisältöön

Kuntoutussäätiön oppaat ja hankejulkaisut

Kuntoutussäätiö tuottaa oppaita ja tutkimustietoa nuorten ja aikuisten oppimisvaikeuksista. Oppaat ovat saatavilla maksuttomina pdf-tiedostoina.

Kuntoutussäätiön Opi oppimaan -projektissa (RAY 2006 – 2010) tuotettiin oppaita oppimisvaikeuksien tunnistamiseen, arviointiin, oppimisvalmennukseen ja ryhmäkuntoutukseen.

Lisäksi Kuntoutussäätiö on tuottanut oppaan nuorten ja aikuisten oppimisvaikeuksista sekä oppimisvaikeuksien huomioimisesta työelämässä. Tutustu oppaisiin.


Ohjaajan opas sujuvamman opiskelun tukemiseen

Vertaistukiryhmän ohjaajan käsikirja, joka sisältää tietoa opiskelun tukemiseen suunnattujen ryhmien järjestämisestä sekä opiskeluvaikeuksista eri teema-alueilta (esim. lukeminen, keskittyminen, mielentaidot). Käsikirjassa opastetaan selkeästi ryhmämallin toteuttamiseen ja tarjotaan erilaisia vinkkejä, esimerkkejä ja harjoitteita opiskelutaitojen kehittämiseksi. Opasta voi käyttää yhdessä tai erikseen opiskelijakäsikirjan kanssa. Opas on toteutettu Vanu-hankkeessa (2016-2018).

Tiia Villa (toim.), Nina Vuorio, Leena Boltar. Ohjaajan opas sujuvamman opiskelun tukemiseen


Opas sujuvampaan opiskeluun

Opiskelijan opintoja tukeva opas, joka sisältää tietoa piskeluvaikeuksista eri teema-alueilta: mm. ajanhallinta, muisti ja keskittyminen, lukeminen, kirjoittaminen, matematiikka, mielentaidot ja vuorovaikutus. Sisältää paljon itsenäiseen käyttöön soveltuvia vinkkejä, esimerkkejä ja harjoitteita, joiden avulla opiskelutaitoja voidaan kehittää. Mukana myös nuorten kokemuksia opiskelusta. Opas on toteutettu Vanu-hankkeessa (2016-2018).

Tiia Villa (toim.), Nina Vuorio, Leena Boltar. Opas sujuvampaan opiskeluun – Opiskelijan käsikirja


Opas ryhmien ohjaamiseen

Oppimisen ja mielenterveyden tukiryhmät – opas keskittyy Nuttu-hankkeessa kehitettyjen ryhmämallien kuvaamiseen. Opas on toteutettu Nuttu-hankkeessa (2014-2018).

Tuula Mentula, Marika Ketola, Laura Sarkki ja Mila Gustavsson-Lilius. Oppimisen ja mielenterveyden tukiryhmät


Apuvälineopas – Hyödyllisiä sovelluksia ja ohjelmia oppimisen, työn ja arjen tueksi

Apuvälineoppaaseen on koottu hyödyllisiä sovelluksia ja ohjelmia oppimisen ja arjen tueksi. Oppaasta on nyt saatavilla päivitetty versio, johon on lisätty kuvitusta ohjeiden ymmärtämisen helpottumiseksi.

Elina Naamanka, Johanna Nukari, Liisa Vaalasranta. Apuvälineopas


Nuorten aikuisten lukivaikeuden neuropsykologinen kuntoutus (2012-2017)

Nukari Johanna & Sarkki Laura. Nuorten aikuisten lukivaikeuden neuropsykologinen yksilö- ja ryhmämuotoinen kuntoutus – tietoa kuntouttajalle. Lataa pdf tästä.


Tukea omaehtoiseen oppimiseen oppimisvaikeuksissa (2014 – 2015)

Teemamateriaalia oppimisvaikeuksista

Tukea työkykyyn ja oppimiseen työuran alussa (2013-2015)

Korkeamäki Johanna. Onnistuneesti työelämään! Tukea nuoren työkykyyn ja oppimiseen työuran alussa. Kuntoutussäätio, 2015.

Nuorten ja aikuisten oppimisvaikeuksien moniammatillinen ohjaus ja tuki (2013–2014)

Korkeamäki Johanna ja Nukari Johanna. Nuorten aikuisten oppimisvaikeudet. Moniammatillinen ohjaus ja tuki. Kuntoutussäätiö, 2014. Slideshare

Opi oppimaan (2006-2010)

Haapasalo Seija ja Korkeamäki Johanna. Kuntoutuspalveluita aikuisten oppimisvaikeuksiin. Opi oppimaan-hankkeen väliraportti. Kuntoutussäätiön työselosteita 38/2009.

Korkeamäki Johanna. Aikuisten oppimisvaikeudet. Näkökulmia selviytymiseen. Kuntoutussäätiön tutkimuksia 83/2010.

Korkeamäki Johanna, Reuter Anni ja Haapasalo Seija. Aikuisten oppimisvaikeuksien tunnistaminen, arviointi ja kuntoutus. Kuntoutussäätiön työselosteita 40/2010.

Nukari Johanna. Aikuisten oppimisvaikeuksien psykologinen arviointi. Kuntoutussäätiön työselosteita 39/2010.

Oma oppimisvalmentaja. Työkirja oppimisvaikeuksien kanssa selviytymiseen. Kuntoutussäätiö, 2010.

Reiterä-Paajanen Ulla ja Haapasalo Seija. Oppimisvalmennus aikuisten oppimisvaikeuksien kuntoutusmuotona. Kuntoutussäätiö, 2010.

Saarelainen Anna-Leena ja Haapasalo Seija.Ryhmästä voimaa aikuisten oppimisvaikeuksiin. Kuntoutussäätiö, 2010.

Saarelainen Anna-Leena, Haapasalo Seija ja Mikola Susanna.Oppimisvaikeuksien huomioiminen asiakkaan ohjauksessa. Tietoa aikuisen asiakkaan oppimisvaikeuden tunnistamisesta ja jatko-ohjauksesta. Kuntoutussäätiö, 2010.

Tukea ja palveluita nuorten ja aikuisten oppimisvaikeuksiin. Palveluopas. Kuntoutussäätiö, 2009.

 

Julkaisujen verkkoversioita


Sisältö päivitetty 20.12.2021

Jaa sivu!

Simple Share Buttons