Suoraan sisältöön

Innostu ja onnistu lukemisessa -materiaali rohkaisee nuoria ja aikuisia kokeilemaan uusia lukemisen tapoja

Lukutaito heikkenee ja lukeminen vähenee huolestuttavasti kaikissa ikäryhmissä. Lasten lukutaitoon on panostettava, mutta myös nuorilla ja aikuisilla on oikeus ja mahdollisuus lukutaidon kehittämiseen.

Moni aikuinen kokee lukemisen hitaana, tylsänä tai vaikeana erilaisten oppimisen vaikeuksien vuoksi. Esimerkiksi lukivaikeus tai keskittymisvaikeus voi vähentää lukemisen iloa, koska lukeminen on alusta asti tavallista hankalampaa.

Lukemisen ilo voi kuitenkin löytyä missä iässä tahansa. Oleellista on löytää itselle sopivia toimintatapoja ja ennen kaikkea itseä kiinnostavaa luettavaa.

Kuntoutussäätiön tuottaman tuoreen Innostu ja onnistu lukemisessa -materiaalin tarkoitus on rohkaista nuoria ja aikuisia kokeilemaan uusia lukemisen tapoja. Sisältö on suunniteltu erityisesti nuorille ja aikuisille, joille lukeminen on lukivaikeuden tai keskittymisen vaikeuden vuoksi tavallista hankalampaa.

Avointen oppimateriaalien kirjastossa julkaistu materiaali koostuu kymmenestä erillisestä aiheesta, joita voi tarkastella erikseen tai yhtenä kokonaisuutena. Aiheet sisältävät muun muassa näkökulmia sopivan lukuympäristön valintaan, vinkkejä keskittymiseen ja lukemalla oppimiseen, ohjeita lukemisen apuvälineiden käyttöön, neuvoja tuen mahdollisuuksista sekä tietoa tekstin kuuntelemisesta.

Materiaali on kehitetty Opetushallituksen rahoittamassa Innostu ja onnistu lukemisessa -hankkeessa (Lukuliikkeen toiminta-avustus 2022). Sisällön ovat suunnitelleet Kuntoutussäätiön oppimisvaikeuksiin perehtyneet psykologit Johanna Stenberg ja Minna Parkkila yhteistyössä Erilaisten oppijoiden liitossa toimineen kokemusasiantuntija Saana Alangon kanssa. Videot on tuottanut Terho Valkonen.

Lisätietoa Innostu ja onnistu lukemisessa -materiaalista

 

 


Sisältö päivitetty 19.02.2024

Jaa sivu!

Simple Share Buttons