Oppimisen tuen keskus kehitti etätukea oppimisen haasteisiin – tutustu tuloksiin!
Oppimisen ja mielenterveyden haasteita kokevien digitaalisten tukimuotojen toteutus ja kehittäminen -hanke, Oppi-digi (2020 – 2021) kehitti Kuntoutussäätiön Oppimisen tuen keskuksessa uutta etämuotoista toimintaa oppimisen haasteiden tueksi.
Kehitimme lyhyitä yksilöllisiä etävalmennuksia sekä kaikille avoimia, tiiviitä oppimisaiheisia webinaareja. Tallenteita webinaareista on nähtävissä Oppimisen tuen keskuksen YouTube-kanavalta. Sieltä löydät vinkkejä muun muassa siihen, miten etäopiskelun saa sujuvaksi, mitä digityövälineitä on oppimisen tueksi tai tietoa siitä, miten oppimisvaikeudet voivat heijastua etäopiskeluun.
Etävalmennukseen osallistuneita puhuttivat erilaiset tarkkaavuuteen liittyvät haasteet, jotka olivat monella korostuneet korona-ajan etäopiskelun myötä. Hankkeessa tuotettiin tarkkaavuuden pulmien avuksi kaksi infograafia: tarkkaavuuden tukeminen ja tarkkaavuuden osa-alueet. Molemmat on tarkoitettu vapaasti käytettäväksi itselle tai asiakkaan kanssa työskentelyyn. Infograafit on myös helppo tulostaa vaikkapa seinälle nähtäväksi.
Osallistujien kokemukset olivat positiivisia. Palautteiden perusteella jo lyhyestä, 2-5 tapaamisen etävalmennuksesta koettiin olleen selkeää hyötyä opiskeluun tai työhön liittyvissä oppimisen haasteissa. Webinaareihin osallistui oppimisessa vaikeutta kokevien ja heidän läheistensä lisäksi runsaasti ammattilaisia, jotka kuvasivat saaneensa uutta tietoa ja välineitä oppimisessa vaikeuksia kokevien tukemiseen.
Oppimisen tuen keskus jatkaa vuonna 2022 etämuotoisen tuen tarjoamista. Joka toinen viikko oppimisen vaikeuksiin perehtynyt psykologi on keskustelemassa chatissä klo 14.30 – 16.00.
Toukokuussa järjestämme ammattilaisille ja järjestöjen edustajille iltapäivän webinaarin aikuisten matematiikan oppimisvaikeuksien tunnistamisesta ja tuesta.
Suosittuun etävalmennukseen vapautuu uusia paikkoja syksyllä 2022. Syksyllä järjestämme myös tuttuun tapaan oppimisen tukiryhmiä, joista OPPI-ryhmä järjestetään kokonaan etänä.
Hankkeen tavoitteena oli ehkäistä koronakriisin kielteisiä vaikutuksia lisäämällä matalan kynnyksen etämuotoista tukea sekä tietoa oppimiseen liittyvistä haasteista ja tukikeinoista. Tavoitteena oli tukea oppimisen vaikeuksia ja niihin liittyviä mielenterveyden haasteita kokevien opiskelu- ja työelämänvalmiuksia sekä tavoittaa laajasti aihepiiristä kiinnostuneita ammattilaisia. Sen toimintaa rahoitti Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA).
Lisätietoa:
Parkkila Minna, Psykologitutkija
Kuntoutussäätiön Oppimisen tuen keskus, minna.parkkila@kuntoutussaatio.fi, p. 0447813112
Jaa sivu!