Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kiitos palautteestasi!

Voit sulkea lomakkeen.

Jokin meni vikaan. Kokeilethan lomakkeen lähettämistä uudelleen.
Löysitkö tiedon?
Puhelinneuvonta
avoinna tänään klo
15:00
15:45
Kysy oppimisvaikeuksista
Chat-neuvonta
avoinna tänään klo
14:30
16:00
Kysy oppimisvaikeuksista
Tukea

Oppimisen apuvälineet

Oppimisvaikeuksiin on olemassa monia apuvälineitä, joiden avulla voi helpottaa lukemista, kirjoittamista, muistamista ja muuta tiedon käsittelyä.

Lukemisvaikeuden perusteella voi liittyä Celian äänikirjojen käyttäjäksi lähimmässä kirjastossa. Lukemisen ja kirjoittamisen tueksi löytyy myös monenlaisia oppimisen apuvälinesovelluksia, joista löytyy selkeitä laitekohtaisia ohjeita Älykkäitä välineitä – parempia tuloksia -hankkeen sivuilta.

Tietokoneen asetuksia muuttamalla voi myös eri tavoin helpottaa lukemista. Syventävän lukuohjelman avulla voi muuttaa tekstin kokoa, suurentaa tekstin välistystä, muuttaa fonttia ja vaihtaa tekstin taustalla olevan teeman väriä. Lukunäkymää voi kohdistaavirtuaalisen viivaimen avulla niin, että vain osa tekstistä on kerrallaan näkyvissä. Myös ohjeita lukunäkymän muokkaamiseen löydät Älykkäitä välineitä – parempia tuloksia -hankkeen sivuilta.

Erilaisten oppijoiden liiton Apuvälinekeskuksen sivuilta löytyy monipuolisesti tietoa oppimisen apuvälineistä.  Myös Kuntoutussäätiön Oppimisen tuen keskuksen apuvälineoppaaseen on koottu hyödyllisiä sovelluksia ja tietokoneohjelmia oppimisen tueksi: Apuvälineopas (pdf)

Äänikirjat

Lukemisvaikeus on peruste äänikirjojen lainaamisoikeudelle valtion erikoiskirjastosta Celiasta.

Lukemisvaikeus on peruste Celian tuottamaan äänikirjapalveluun liittymiselle.

Äänikirjapalvelun käyttäjäksi liitytään omassa kirjastossa tai oman koulun kautta.

Kirjastolle riittää asiakkaan oma suullinen ilmoitus lukemisvaikeudesta. Mitään kirjallista lausuntoa kirjastoon ei tarvitse toimittaa.

Äänikirjapalvelussa kirjat lainataan ja kuunnellaan verkon välityksellä.

Jos verkon käyttö ei sovi, kirjastosta voi kysyä myös Celian äänikirjoja cd-muodossa.

Myös peruskoulun ja toisen asteen oppikirjat ovat vuoden 2018 alusta maksuttomia.

Korkea-asteen oppikirjat ovat maksuttomia ja lainattavissa Celiasta. Saatavilla olevia oppikirjoja voi selata Celia-kirjaston verkkosivuilla.

Apuvälineiden hankkiminen

Oppimisvaikeuksien kohdalla apuvälineillä tarkoitetaan yleensä erilaisia älylaitteiden sovelluksia, jotka tukevat lukemista, kirjoittamista, keskittymistä tai muistamista. Monet apuvälinesovellukset ovat nykyään maksuttomia tai kohtuullisen edullisia.

Apuvälineiden hankkimiseen voi saada tukea myös haetaan terveyskeskuksista, sairaaloista, Kelasta ja sosiaalitoimistoista. Monimutkaiset ja kalliit apuvälineet kuuluvat erikoissairaanhoidon (keskussairaala) vastuualueeseen. Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineet annetaan lainaan eikä lainoista peritä maksua.

Ammatillisen kuntoutuksen apuvälineitä haetaan Kelasta kuntoutussuunnitelman perusteella. Kela järjestää ammatillisena kuntoutuksena vaativat erityistason apuvälineet, jotka ovat vamman tai sairauden vuoksi tarpeen opiskelussa selviytymiseksi.

Vammaispalvelulain perusteella myönnettävät apuvälineet haetaan sosiaalitoimistosta ja hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärinlausunto.

Sosiaalitoimistosta voi hakea tukea liikkumisessa, viestinnässä, henkilökohtaisessa suoriutumisessa kotona ja vapaa-aikana tarvittavien välineiden, koneiden ja laitteiden hankintaa varten. Tällaisia laitteita voivat olla esimerkiksi harrastusvälineet. Vammaispalvelulain mukaan kustannuksista voidaan korvata puolet.

Apuväline- ja harjoitusohjelmat

Tietokoneohjelmat auttavat lukemisessa ja kirjoittamisessa.

Apuväline- ja harjoitusohjelmat

Apuvälineohjelmilla tarkoitetaan tietokoneohjelmia, joiden avulla voidaan kompensoida lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuksia ja harjoitusohjelmien avulla näitä taitoja voidaan harjoittaa.

Esimerkkejä ohjelmista

Saida, Spell Right, Stava Rex ruotsinkielisiä ohjelmia oppimisen tueksi.

Voice Dream on suunniteltu niiden lukijoiden ja kirjoittajien tueksi, joilla on lukivaikeus tai näkövamma. Saatavilla iOS- ja Android-käyttöjärjestelmiin älypuhelimille ja tableteille.

Eka peli -sujuvuus on ilmainen peli lukemisen sujuvuuden harjoitteluun.

Luki-Luukas on interaktiivinen harjoitussivusto oppijoille, joilla on lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuksia.

Language Maid (Datero) LanguageMaid on maksullinen kieltenharjoitusohjelma, joka on suunnattu ensisijaisesti henkilöille joilla on luki-vaikeuksia tai oppimisvaikeuksia.

C-Pen on skannaava kynä, joka siirtää painetun tekstin tietokoneelle tai älypuhelimeen kirjoitetussa tai äänimuodossa.

Microsoft Lens-sovellus: tekstin kuuntelu kameran kuvasta

Tiesitkö, että voit ottaa älypuhelimella tai tabletilla kuvan paperilla olevasta tekstistä ja kuunnella sen?  Näin voit ottaa kuvan esimerkiksi esitteestä, monisteesta tai käyttöohjeesta ja kuunnella sen omalla puhelimella näytönlukusovelluksen avulla.

Katso alta ohje, kuinka tekstin kuuntelu onnistuu Microsoft Lens-sovelluksen avulla.

Sovelluksen käyttöä varten sinun on ladattava ilmainen Microsoft Lens – PDF Scanner-sovellus älypuhelimeesi tai tablettiisi sovelluskaupasta (esim. Play-store). Sovelluksessa on myös muita toimintoja, joita ei esitellä tässä.

Näin otat kuvan tekstistä ja kuuntelet sen:

1. Avaa laitteesi Microsoft Lens – PDF Scanner-sovellus. Ota kuva haluamastasi paperista painamalla valkoista ympyrää Asiakirja-sanan yläpuolella.

Kuvan ottaminen Micrososft Lens-sovelluksessa

2. Katso, että ottamasi kuva on tarkka, jotta sovellus pystyy lukemaan tekstin. Paina oikeasta alakulmasta ”Vahvista

  • Valitse hyvä valaistus ja pidä käsi vakaana.
  • Ohjelma valitsee automaattisesti rajauksen, josta kuunneltava teksti poimitaan. Voit halutessasi muuttaa valintaa siirtämällä valkoisia rajausviivoja.
Kuvan valitseminen MIcrosoft Lens

3.  Nyt ohjelma näyttää valitsemasi tekstialueen.  Jos olet tyytyväinen siihen, paina oikeasta alakulmasta ”Valmis”.

  • Voit lisätä tarvittaessa usemman kuvan painamalla vasemmasta alakulmasta ”Lisää”.
  • Voit vielä esimerkiksi rajata tai kiertää kuvaa.
Kuvan lisääminen MIcrososft Lens

4. Seuraavaksi voit kuunnella ottamasi kuvan tekstin valikon alimmasta kohdasta Syventävä lukuohjelma ja painamalla ”Lue”

  • Valikon muut kohdat antavat sinun tallentaa kuvan tekstin tiedostoksi. Tällöin et pääse kuuntelemaan tekstiä, mutta saat sen tallennettua itsellesi.
Kuvan siirtäminen syventävään lukuohjelmaan Microsoft Lens

5. Teksti siirtyy lopuksi Syventävän lukuohjelman näkymään, jossa voit kuunnella sen. Ohjelma alkaa lukea ääneen vihreästä nuoli-kuvakkeesta.

  • Voit säätää lukunopeutta nuolen viereisestä äänitorvi-merkistä tai kokeilla muita Syventävän lukuohjelman toimintoja, kuten kääntää tekstin toiselle kielelle (kolme viivaa oikeassa yläkulmassa).
Syventävä lukuohjelma

Toivottavasti tästä ohjeesta oli sinulle hyötyä!

Jos haluat tutustua paremmin Syventävään lukuohjelmaan ja esim. Word-dokumenttien kuunteluun, voit katsoa aiheesta tallenteen Oppimisvaikeus.fi Youtubesta tästä linkistä.

PDF-tiedostojen tekstin kuuntelu tietokoneella

Tiesitkö, että esimerkiksi opintoihin liittyviä artikkeleita, tai muiden PDF-muotoisten tiedostojen tekstiä voi myös kuunnella tietokoneella?

Kuuntelu onnistuu esimerkiksi Microsoft Edge-verkkoselaimessa. Tämän ohjeen tekstin kuuntelua varten varmista, että koneeltasi löytyy maksuton Edge-verkkoselain.

edge-logo
Edge-selaimen logo

Ohje: näin kuuntelet PDF-tiedoston tekstin:

1. Etsi tietokoneelta PDF-tiedosto, jonka haluat kuunnella.

pdf-tiedoston kuvake

2. Paina tiedoston päällä hiiren oikeaa näppäintä, jotta saat valikon auki. Etsi kohta ”Avaa sovelluksessa” ja valitse ”Microsoft Edge”

edgessä avaaminen

3. Tiedosto avautuu uudessa ikkunassa Edge-verkkoselaimessa.

Etsi selaimen vasemmasta yläreunasta kohta ”Lue ääneen” ja paina sitä.

PDF-tiedoston ääneenluku

Edge-selain alkaa lukea tiedostoa ääneen. Joskus voi mennä hetki ennen kuin ääneen luku käynnistyy. Etenkin, jos tiedosto on pitkä. Kokeile tarvittaessa painaa kohtaa ”Lue ääneen” uudelleen.

4. Asetukset

  • Jos haluat pysäyttää lukemisen: paina sivun ylhäällä keskellä olevaa nuoli-merkkiä
  • Jos haluat säätää lukunopeutta: paina ”Ääniasetukset” ja säädä Nopeus-kohtaa
  • Jos haluat vaihtaa lukukielen: paina ”Valitse puheääni” ja valitse sopiva: esim. Finnish (suomi) tai English (englanti)
PDF-tiedoston ääneenluku ääniasetukset