Lukijärjestöjen lyhyt historia
Suomessa lukijärjestötoiminta on melko nuorta. Kun muissa pohjoismaissa lukijärjestöt ovat toimineet jo jopa 80 vuoden ajan, Suomessa ensimmäinen lukijärjestö perustettiin vasta vuonna 1994.
TV-kampanja lähtölaukauksena
Varsinainen lähtölaukaus lukijärjestötoiminnalle oli YLE:n ”Sanasolmu”-niminen tv-kampanja vuonna 1989, jonka tarkoituksena oli ennakoida tulevaa lukutaitovuotta. Yleisöllä oli mahdollisuus soittaa ohjelman jälkeen ja kysyä aikuisten lukivaikeuksista.
Linja oli avoinna kolme tuntia ohjelman esityksen jälkeen ja vastaajia oli kaikkiaan kahdeksan. Soittoja tuli valtavasti, enemmän kuin vastaajat ehtivät ottamaan vastaan.
Soittovyöry johti siihen, että ihmiset ryhtyivät soittamaan ohjelman tehneen toimittajan yksityispuhelimeen.
Sittemmin toimittaja tajusi, että hänellä itselläänkin on lukivaikeus, samoin kaikilla lapsilla. Nykyisin kyseinen toimittaja on Erilaisten oppijoiden liiton pitkäaikainen puheenjohtaja.
Aktiivinen lukitoimijoiden joukko syntyy
Ohjelman jälkeen syntyi vapaamuotoinen pieni, mutta aktiivisten lukitoimijoiden joukko, joka ryhtyi pohtimaan, kuinka parantaa tilannetta aikuisten lukivaikeuksien osalta.
Vuonna 1992 tuolloisen opetusministerin, Riitta Uosukaisen asettama työryhmä, jonka tehtävänä oli selvittää aikuisten lukemis- ja kirjoittamisvaikeuksia, julkisti raporttinsa. Työryhmään kuului useita lukiaktiiveja.
Työryhmä ehdotti palvelevan puhelimen käynnistämistä Opetushallituksen puitteissa, opettajien kouluttamista apuvälineiden käyttöön tietokoneavusteisesti ja Luki-Tuki-keskuksen perustamista Turun kristillisen opiston yhteyteen. Tuolloin vain viimeinen ehdotus toteutui.
Lukijärjestötoiminta käynnistyy Kallion kirjaston lukinurkkauksessa
Koska lukipuhelintoiminta ei käynnistynyt, tarvittiin toisenlainen ratkaisu. Syntyi Lukinurkkaus Kallion kirjastoon, Helsinkiin. Lukinurkkauksen avajaisia vietettiin 23.9.1993.
Neuvonnan ohella lukinurkkaus toimi kokoontumispaikkana ja siellä järjestettiin mm. kielikursseja lukiaikuisille, vanhempien vertaistukiryhmiä ja paljon muuta.
Kolme lukijärjestöä syntyy 1994
Helsingin seudun erilaisten oppijoiden perustava kokous pidettiin vajaa vuotta myöhemmin, 4.5.1994. Suurta keskustelua herätti uuden yhdistyksen nimi. Dysleksiayhdistys oli vaikea lausua. Lukiyhdistys taas oli ongelmallinen, koska haluttiin keskittyä oppimisvaikeuksiin laajasti. Lopulta päädyttiin ”erilaisiin oppijoihin.”
Kouvolassa oli ollut lukiyhdistys jo aikaisemmin. Vuonna 1994 syntyivät myös Varsinais-Suomen Dysleksia ja Keski-Suomen erilaiset oppijat. Samassa yhteydessä perustettiin valtakunnallinen Erilaisten oppijoiden liitto, joka kuitenkin rekisteröitiin vasta vuonna 2001.
Merkityksellinen vuosi 1997: lukijärjestöt saavat toimitilat ja työntekijöitä
Vuosi 1997 oli erittäin merkityksellinen lukijärjestöjen historiassa. Tuolloin avattiin järjestön toimitilat Helsingin keskustassa, Kaisaniemessä.
Ensimmäinen työntekijä palkattiin maaliskuun alusta 1997.
Toiminnanjohtaja aloitti toukokuussa ja tiedottaja kesäkuussa. Kalustusta uusissa toimitiloissa ei aluksi juurikaan ollut. Oli yksi kirjoituspöytä ja yksi tuoli. Puhelintakaan ei aluksi ollut.
Se oli toki edistystä siihen, että aikaisemmin koko lukijärjestötoiminnan toimisto oli mahtunut yhteen matkalaukkuun. Sovittiin, että kokouksiin osallistujat tuovat kukin oman tuolin ja kahvikupin mukanaan. Muutama tuon ajan kahvikuppi on yhä käytössä Helsingin seudun erilaisten oppijoiden toimitiloissa.
Niukoista toimintaresursseista huolimatta HERO järjesti jo elokuun lopulla 1997 Oikeus oppimiseen -kampanjan avausseminaarin. Toukokuussa seminaariin oli ilmoittautunut vasta 50 osallistujaa.
Tuolloin eräs Oikeus oppimiseen -neuvottelukunnan jäsenistä totesi: ”Siinä näkee, ettei tästä mitään tule”. Toisin kuitenkin kävi. Seminaariin osallistui lopulta yli 750 ihmistä.
Lukijärjestötoiminta oli käynnistynyt ryminällä.
Lisää lukijärjestöjen historiasta Erilaisten oppijoiden liiton sivuilta (Lukijärjestöjen historia)
Jaa sivu!