Suoraan sisältöön

Microsoft Lens-sovellus: tekstin kuuntelu kameran kuvasta

Tiesitkö, että voit ottaa älypuhelimella tai tabletilla kuvan paperilla olevasta tekstistä ja kuunnella sen?  Näin voit ottaa kuvan esimerkiksi esitteestä, monisteesta tai käyttöohjeesta ja kuunnella sen omalla puhelimella näytönlukusovelluksen avulla.

Katso alta ohje, kuinka tekstin kuuntelu onnistuu Microsoft Lens-sovelluksen avulla.

Sovelluksen käyttöä varten sinun on ladattava ilmainen Microsoft Lens – PDF Scanner-sovellus älypuhelimeesi tai tablettiisi sovelluskaupasta (esim. Play-store). Sovelluksessa on myös muita toimintoja, joita ei esitellä tässä.

 

Näin otat kuvan tekstistä ja kuuntelet sen: 

1. Avaa laitteesi Microsoft Lens – PDF Scanner-sovellus. Ota kuva haluamastasi paperista painamalla valkoista ympyrää Asiakirja-sanan yläpuolella.

 

Kuvan ottaminen Micrososft Lens-sovelluksessa

 

2. Katso, että ottamasi kuva on tarkka, jotta sovellus pystyy lukemaan tekstin. Paina oikeasta alakulmasta ”Vahvista

  • Valitse hyvä valaistus ja pidä käsi vakaana.
  • Ohjelma valitsee automaattisesti rajauksen, josta kuunneltava teksti poimitaan. Voit halutessasi muuttaa valintaa siirtämällä valkoisia rajausviivoja.

 

  • Kuvan valitseminen MIcrosoft Lens

 

3.  Nyt ohjelma näyttää valitsemasi tekstialueen.  Jos olet tyytyväinen siihen, paina oikeasta alakulmasta ”Valmis”.

  • Voit lisätä tarvittaessa usemman kuvan painamalla vasemmasta alakulmasta ”Lisää”.
  • Voit vielä esimerkiksi rajata tai kiertää kuvaa.

 

Kuvan lisääminen MIcrososft Lens

 

4. Seuraavaksi voit kuunnella ottamasi kuvan tekstin valikon alimmasta kohdasta Syventävä lukuohjelma ja painamalla ”Lue”

  • Valikon muut kohdat antavat sinun tallentaa kuvan tekstin tiedostoksi. Tällöin et pääse kuuntelemaan tekstiä, mutta saat sen tallennettua itsellesi.

 

Kuvan siirtäminen syventävään lukuohjelmaan Microsoft Lens

5. Teksti siirtyy lopuksi Syventävän lukuohjelman näkymään, jossa voit kuunnella sen. Ohjelma alkaa lukea ääneen vihreästä nuoli-kuvakkeesta.

  • Voit säätää lukunopeutta nuolen viereisestä äänitorvi-merkistä tai kokeilla muita Syventävän lukuohjelman toimintoja, kuten kääntää tekstin toiselle kielelle (kolme viivaa oikeassa yläkulmassa).

 

Syventävä lukuohjelma

 

Toivottavasti tästä ohjeesta oli sinulle hyötyä!

Jos haluat tutustua paremmin Syventävään lukuohjelmaan ja esim. Word-dokumenttien kuunteluun, voit katsoa aiheesta tallenteen Oppimisvaikeus.fi Youtubesta tästä linkistä.


Sisältö päivitetty 18.08.2023

Jaa sivu!

Simple Share Buttons