Mitä tarkoittaa monimuotoinen oppimiskyvyn häiriö?
Lapsena kärsin dysfasiasta, mutta nyt aikuisena minulle diagnosoitiin monimuotoinen oppimiskyvyn häiriö. Haluan tietää siitä kaiken, jotta tietäisin miten jatkaa elämääni sen kanssa. Olen pelkästään turhautunut, kun en tiedä siitä juuri mitään, enkä tiedä miten selittäisin sen muille.
Vastaus
Lapsuuden dysfasia muuttuu usein aikuistuessa erilaisiksi oppimisvaikeuksiksi. Esimerkiksi lukemisen ja kirjoittaminen vaikeudet ovat yleisiä.
Monimuotoinen oppimiskyvyn häiriö on lääketieteellinen diagnoosi, joka annetaan silloin, kun kyseessä ovat laaja-alaisemmat oppimisvaikeudet. Tällöin vaikeuksia ei ole vain lukemisessa ja kirjoittamisessa, vaan myös esimerkiksi matematiikassa. Joskus vaikeudet voivat vaikeuttaa myös arkielämässä toimimista.
Oppimisvaikeuksista kertomista voi helpottaa, jos mietit niitä käytännön asioita, missä oppimisvaikeudet tulevat vastaan. Voit siis kertoa oppimisvaikeuksista omasta kokemuksestasi käsin. Tällöin voit myös kertoa, että oppimisvaikeus on todettu terveydenhuollossa.
Jos mahdollista, sinun kannattaa olla yhteydessä psykologiin, joka on todennut oppimisvaikeuden ja pyytää häntä selittämään tarkemmin saamaasi lausuntoa. Voit myös pyytää oppimisvaikeudesta erillistä todistusta, jossa suositellaan esimerkiksi opiskelujärjestelyjä.
Oppimisvaikeuksien perusteella voi hakea neuropsykologista kuntoutusta, johon saa Kelan tukea. Kuntoutuksessa keskustellaan oppimisvaikeuden merkityksestä sinun elämässäsi sekä etsitään ratkaisuja opiskelu- ja työelämän ongelmakohtiin.
Jos mietit erilaisia opiskeluvaihtoehtoja tai oppimisvaikeuksien merkitystä työllistymiselle, TE-toimiston psykologi voi auttaa sinua ammatinvalinnassa. Palvelu on maksuton.
Erilaisten oppijoiden liitolla on lukijärjestöjä ympäri Suomea. Ne ovat avoimia kaikille, joilla on oppimisessa ongelmia. Monet kertovat, että keskustelu toisten oppimisvaikeuksia kokevien kanssa auttaa kertomaan omista vaikeuksista.
Oheisista linkeistä löydät lisätietoa eri vaihtoehdoista: