Suoraan sisältöön

Oppimisvaikeuksien tunnistus kannattaa

Oppimisvaikeuksista kannattaa puhua, jos ne haittaavat arkea, opiskelua tai työtä.

Oppimisvaikeuksien tunnistaminen antaa sinulle hyödyllistä tietoa tiedonkäsittelystäsi ja lisää itsetuntemustasi. Vaikeuksien tunnistaminen auttaa sinua myös saamaan asianmukaista tukea.

Oppimisvaikeuksien yksilöllisen arvioinnin pohjalta sinun on mahdollista saada todistus tai lausunto. Todistus ja lausunto sisältävät suositukset tarvitsemistasi erityisjärjestelyistä, tukitoimista ja apuvälineistä esimerkiksi opintoihin tai työhön.

Lue lisää oppimisvaikeuksien arvioinnista

Voit tarvita todistuksen myös ylioppilaskirjoitusten, autokoulun tai valintakokeiden erityisjärjestelyihin. Lisäksi voit saada kuntoutusta, kun oppimisvaikeus on tunnistettu.

Lue lisää oppimisvaikeuksien kuntoutuksesta

Mistä saat apua, jos epäilet oppimisvaikeutta?

Erityisopettaja voi arvioida lukivaikeutta ja matematiikan oppimisvaikeutta. Myös puheterapeutit tekevät lukitestauksia ja arvioivat kielellisiä vaikeuksia.

Laajemmin oppimisen hankaluuksia selvittää psykologi tai neuropsykologi. Esimerkiksi muistin toimintaa voi olla itse vaikea arvioida. Myös hahmottamisen tai keskittymisen hankaluuksia voidaan arvioida laajemmassa tutkimuksessa.

Yleensä tutkimusten pohjalta kirjoitettu virallinen lausunto riittää tukitoimien järjestämiseksi. Jos oppimisvaikeudesta tarvitaan lääketieteellinen diagnoosi, sen voi antaa vain lääkäri. Erikoissairaanhoidossa tehtäviin jatkoselvittelyihin tarvitaan yleensä lääkärin lähete.

Jos olet opiskelija:

Ole yhteydessä oppilaitoksesi opintopsykologiin, kuraattoriin, erityisopettajaan tai terveydenhoitajaan. Vaikeuksiasi arvioidaan oppilaitoksessasi tai sinut ohjataan esimerkiksi jatkoselvittelyihin.

Jos olet työsuhteessa:

Jos olet työterveyshuollon piirissä, ota yhteyttä työterveyslääkäriisi tai -hoitajaasi. Työterveydestä ohjataan tarvittaessa jatkoselvittelyihin.

Jos ole työtön:

Työllisyyspalvelujen kautta on mahdollista selvitellä oppimisvaikeuksia. Esimerkiksi TE-palvelujen tai Ohjaamojen kautta voidaan ohjata tarkempiin arvioihin.

Lue lisää TE-palvelujen verkkosivuilta

Muita vaihtoehtoja oppimisvaikeuksien tunnistamiseen

Matalan kynnyksen palvelut:

Helsingin seudun erilaisten oppijoiden liitto (HERO) järjestää lukiseulontaa, josta saat alustavaa tietoa lukivaikeudesta.

Voit myös tiedustella seulonta-arviointia Erilaisten oppijoiden liiton (EOL) paikallisjärjestöistä.

Lisätietoa Erilaisten oppijoiden liiton verkkosivuilta

Terveyskeskukset:

Voit varata ajan terveyskeskuslääkärille, joka voi tarpeen mukaan tehdä lähetteen erikoissairaanhoitoon jatkoselvityksiä varten.

Yksityiset palvelut:

Yksityiset luki- ja matematiikkatestaajat voivat myös kartoittaa vaikeuksia. Erilaisten oppijoiden liiton sivuilta löydät tietoa Suomessa toimivista luki- ja matematiikkatestaajista.

Tietoa luki- ja matematiikkatestaajista EOL:n verkkosivuilla

Oppimisvaikeuksia voi selvittää laajemmin yksityisten psykologi- tai neuropsykologipalvelujen kautta. Voit etsiä sopivaa neuropsykologia esimerkiksi hakupalvelun kautta.

Tutustu hakupalveluun Psykologiliiton verkkosivuilla

Yksityiseltä ostetun tutkimuksen kustannuksiin voi saada tukea Kelan, sosiaalitoimen tai TE-palvelujen kautta, jos olet tukipalvelujen piirissä. Myös esimerkiksi vakuutus voi helpottaa kustannuksissa.

Lisätietoa Kelan verkkosivuilla


Sisältö päivitetty 19.12.2023

Jaa sivu!

Simple Share Buttons