Suoraan sisältöön

Psyykkisen hyvinvoinnin vaikutus oppimiseen

 

Monikulttuuristen henkilöiden mielenterveyden ongelmien taustalla voi olla monia syitä. Esimerkiksi maahanmuuttajilla entisessä kotimaassa koetut tapahtumat voivat vaikuttaa psyykkiseen hyvinvointiin.

Turvapaikanhakijoilla ja pakolaisilla erilaiset mielenterveyden häiriöt ja ongelmat ovat yleisempiä, kuin kantaväestöllä ja muista syistä maahan muuttaneilla. Turvanpaikanhakija- ja pakolaistaustaiset ovat voineet elää koko elämänsä turvattomassa ympäristössä pitkittyneiden konfliktien alueilla.

Turvapaikanhakija- ja pakolaistaustaisten yleisiä mielenterveyden ongelmia ovat masennus- ja ahdistuneisuusoireilu sekä psyykkiset traumaperäiset oireet. Nämä ongelmat voivat vaikuttaa tiedonkäsittelyyn kokonaisvaltaisesti ja vaikeuttaa oppimista, vaikkei kyseessä olisikaan varsinainen kehityksellinen oppimisvaikeus tai muu neurologinen syy.

Sekä masennukseen että ahdistukseen liittyy muisti- ja keskittymisvaikeuksia. Masentuneella henkilöllä voi myös ilmetä aloite- ja päätöksentekokyvyn hankaluuksia, toiminnan hidastumista sekä toiminnanohjauksen pulmia, kuten vaikeutta muuttaa omia toimintatapoja tilanteiden muuttuessa.

Ahdistuksessa voi ilmetä etenkin tarkkaavuuden pulmia, kuten vaikeutta suodattaa ympäristön tarpeettomia ärsykkeitä.

 


Sisältö päivitetty 21.02.2020

Jaa sivu!

Simple Share Buttons