Suoraan sisältöön

Kirjoittaminen

Kirjoittaminen on taitolaji, jonka oppii vain harjoittelemalla. Kaikki kirjoittaminen ja lukeminen tukee kirjoittamaan harjaantumista.

Tyypillisiä kirjoittamiseen liittyviä vaikeuksia on oikeinkirjoituksessa ja tekstin jäsentämisessä. Kirjoittamisen suunnittelu ja valmiin tekstin läpikäynti uudelleen voi tuntua lisätyöltä, mutta parantaa tekstin laatua ja sujuvuutta.

Suunnitteluvaiheessa ajatuskartta (mindmap, käytetään myös käsitekartta -nimeä) voi auttaa jäsentämään tekstiä. Kirjoittaessa voi päättää olla aluksi välittämättä kirjoitusvirheistä ja palata lopuksi tekemään kielenhuoltoa. Tietokoneella kirjoittaminen ja erilaiset apuvälineohjelmat auttavat monissa oikeinkirjoituksen pulmissa.

Valmiille tekstille voi esittää kysymyksiä ja pohtia rakenteen ja ilmaisujen johdonmukaisuutta. Oman tekstin voi lopuksi myös kuunnella hyödyntäen esim. Wordin syventävää lukuohjelmaa.

Tekstin tarkoitus ja lukijakunta määräävät tarvittavan tekstityylin, sen pituuden ja sanamuodot. Käyttötarkoitusta kannattaa pohtia jo ennen aloittamista: Kenelle teksti tulee, kenen toivoisi sen lukevan? Onko tarkoitus harjoitella tai kirjoittaa itselleen vai kertoa tärkeä viesti jollekulle?

Ohessa nettilinkkejä kirjoittamisen harjoitteluun:

1. Kirjoittajan ABC:stä löydät ohjeita ja harjoituksia kirjoittamisprosessiin, tekstinhuoltoon ja kielenhuoltoon

http://webcgi.oulu.fi/oykk/abc/

2. Kielijelpistä löydät apua ja ohjeita akateemiseen kirjoittamiseen.

https://blogs.helsinki.fi/kielijelppi/

3. Kielitoimiston sivuilta löydät kielenhuollon opastusta

www.kotus.fi

4. Yhdyssanatehtäviä ja muita kielenhuollon tehtäviä löydät

 

 

 

 


Sisältö päivitetty 09.08.2022

Jaa sivu!

Simple Share Buttons