Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kiitos palautteestasi!

Voit sulkea lomakkeen.

Jokin meni vikaan. Kokeilethan lomakkeen lähettämistä uudelleen.
Löysitkö tiedon?
Puhelinneuvonta
avoinna tänään klo
15:00
15:45
Kysy oppimisvaikeuksista
Chat-neuvonta
avoinna tänään klo
14:30
16:00
Kysy oppimisvaikeuksista
Blogit
14.1.2025

Hahmottamisen haasteet työssä ja arjessa

Olen 32-vuotias lievästi cp-vammainen aktiivinen nuori nainen, joka tykkää paljon tehdä tavallisia arjen asioita omalla tavallaan. Vammaisuuteni ei ole este normaaliin elämiseen, mutta välillä tuntuu, ettei se ole kaikille selvää. Minulla ei ole varsinaisesti diagnosoitu hahmottamisen vaikeuksia, mutta kyllä niitä huomaa, kun ikää karttuu. Yritän kertoa konkreettisia asioita ja esimerkkejä missä hahmottamisen haasteet näkyvät ja miten niistä selviän omalla tavallani vammaisena henkilönä sekä muiden avustamana.

Luetun ymmärtäminen on välillä vaikeaa, vaikka lukihäiriötä ei ole. Välillä tekstistä on vaikea löytää oleellinen (esimerkkinä tehtävänanto), jos tekstiä on paljon. Joskus joutuu lukemaan osan tekstistä uudelleen, jos keskittyminen herpaantuu, mutta niinhän meille kaikille joskus tapahtuu.

Ratkaisu tähän on se, että pyydän joltain muulta apua tekstin tulkitsemiseen. Yleensä selviän itsekseni, mutta riippuu hyvin paljon minkälainen teksti kyseessä. Pidän konkreettisista ohjeista, jotka ovat numerojärjestyksessä esim. (tehtävä 1, tehtävä 2, jne.).

Voisi luulla, että minulla olisi myös suunnistamiseen liittyviä ongelmia, mutta näin ei ole. Liikun aina pääosin tutuilla seuduilla, mutta jos pitää mennä uusiin paikkoihin, tutkin paikkaa etukäteen Google Mapsin avulla. Se on minun mielestä selkeä sovellus, siitä pystyy valitsemaan esteettömän reitin niin kuin myös HSL-sovelluksessa. Toki pitää ottaa se huomioon, etteivät sovelluksen pysty 100 % takaamaan esteetöntä reittiä.

Hahmottamisen ongelmat tulevat minulla eniten esiin uusissa maastoissa, joissa en ole ennen kävellyt. Katseeni yleensä silloin siirtyy maahan ja etsin turvallista reittiä mennä eteenpäin. Maasto voi olla epätasainen, joka tällöin vaikuttaa tasapaino-ongelmiini. Yleensä silloin minulla on avustaja tai joku muu turvaamassa reittiäni sekä apuväline talviaikaan.

Saman väriset rappuset alaspäin mentäessä on haasteita hahmottamisen suhteen, etenkin viimeinen rappunen ennen tasaista pintaa. Ratkaisuni on kysyä avustajalta, (jos on mukana) onko tässä vielä askelma. Jos olen yksin, tunnustelen jalallani miltä viimeinen askelma tuntuu, onko pudotus vai tasainen pinta.

Hahmottamisen ongelmia tapahtuu lähes joka päivä, mutta sitä ei välttämättä edes huomaa. Niihin on niin tottunut ja ne ratkaisevat huomaamatta. Jos huomaat tällaisia haasteita omassa elämässäsi, kannattaa tarkastella aihetta hahmottamisen ongelmien näkökulmasta.

Kirjoittaja

Ilopilleri

Lue lisää

Hahmotusvaikeus

Mitä hahmotusvaikeus tarkoittaa (selkokieli)

Blogi: Tunne, että en osaa mitään ja en ikinä tule selviämään tulevaisuudesta, on kadonnut!