Suoraan sisältöön

Mistä apua aikuisen vaikeaan lukihäiriöön?

Olen käynyt tutkimuksissa ja minulla on todettu vaikea lukihäiriö. En ole vieläkään saaanut minkäänlaista apua vaikeuksiini. Kävin aikoinaan koulun Suomen ulkopuolella, mutta olen asunut Suomessa jo monta vuosikymmentä ilman, että osaisin kirjoittaa minkäänlaista tekstiä. Lukeminen on erittäin hidasta ja vaikeaa.

Vastaus:

Aikuisena apua saa parhaiten äänikirjoista ja apuvälineistä. Lisäksi on mahdollista opetella keinoja, joiden avulla lukeminen ja kirjoittaminen on helpompaa.

Ensimmäiseksi suosittelen sinulle Celia-kirjaston äänikirjoja. Niitä voit tiedustella omasta lähikirjastostasi. Äänikirjojen lisäksi lukemista ja kirjoittamista voi helpottaa apuvälineillä. Esimerkiksi ClaroRead lukee lähes kaiken tekstin ääneen ja tarjoaa apua myös kirjoittamiseen. Helsingissä toimii Apuvälinekeskus, josta voit saada apua.

Vaikean lukivaikeuden perusteella voit hakea Kelalta neuropsykologista kuntoutusta. Kuntoutuksen hakeminen vaatii lääkärin lähetteen ja neuropsykologisen tutkimuksen, jossa suositellaan kuntoutusta. Kuntoutuksessa on mahdollista opetella keinoja lukemisen ja kirjoittamisen helpottamiseksi.

Toinen vaihtoehto on hakea apua yksityiseltä erityisopettajalta. Joissakin tapauksissa esimerkiksi sosiaalitoimi voi korvata kustannuksia, mutta se on harkinnanvaraista. Tietoa yksityisistä erityisopettajista saa esimerkiksi Erilaisten oppijoiden liitosta ja paikallisista lukiyhdistyksistä. Erilaisten oppijoiden liitosta saat myös muuta neuvontaa.

Erilaisia lukemisen ja kirjoittamisen kursseja järjestetään lukiyhdistyksissä ja kansalaisopistoissa. Myös aikuislukion äidinkielen kursseista voisi olla hyötyä. Kannattaa olla yhteydessä opiston tai aikuislukion neuvontaan ja kysyä, mitä mahdollisuuksia heillä on tarjota.


Sisältö päivitetty 02.05.2017

Jaa sivu!

Simple Share Buttons