Myötätunnosta Opiskelijoiden mielenterveyspäivänä
Itsemyötätunto tarkoittaa lämminhenkistä ja hyväksyvää suhtautumistapaa itseämme kohtaan. Suhtaudumme kuitenkin usein paljon kriittisemmin omiin virheisiimme kuin muiden tekemiin virheisiin – ”en opi mitään” tai jokin muu itseä soimaava ääni saattaa tulla automaattisesti mieleen epäonnistumisen hetkellä. Itsesyyttely usein lisää stressiä, kun taas myötätuntoinen suhtautuminen saa yleensä aikaan rauhallisen ja turvallisen olon. Itsemyötätunnolla onkin tärkeä yhteys mielen hyvinvointiin, kuten monet tutkimukset ovat osoittaneet.
Ensimmäinen askel kohti itsemyötätuntoa edellyttää pysähtymistä ja avointa omien ajatustensa ja tunteidensa huomaamista ja kuuntelemista. Mielemme on taitava tuottamaan itsekritiikkiä, esim. saatat ajatella huonosti menneen kokeen jälkeen, että et tule ikinä onnistumaan. Kyse on kuitenkin vain ajatuksista, ja loppujen lopuksi vain sanoista ja lauseista, eikä faktoista. Pohdi, mitä sanoisit hyvälle ystävällesi samanlaisessa tilanteessa ̶ todennäköisesti kannustavia tai lohduttavia asioita?
Entä millaisia tunteita huomaat vastoinkäymisen yhteydessä, esim. ahdistusta, mielialan laskua, stressaantumista tai uupumista? Itsemyötätuntoisesti toimiessamme vastaamme näihin tunteisiin lempeästi ja ymmärtävästi, lohdutamme itseämme ja huolehdimme itsestämme. Kun sinulla on jano, todennäköisesti juot vettä ja asia korjaantuu. Kun sinulla on esim. stressaantunut tai surullinen olo, tiedätkö mikä silloin auttaisi, jotta stressi tai suru vähenisi? Millaiset asiat tasapainottavat omaa arkeasi, millaisten asioiden parissa viihdyt? Kiireen keskellä saatamme luopua juuri siitä, mikä pitää meitä tasapainossa, esim. liikunta tai muut mieluisat harrastukset.
Eli emme voi osoittaa itseämme kohtaan myötätuntoa, jos emme ensin huomaa omaa kärsimystämme. Pahaa oloa yritetään usein tukahduttaa erilaisin keinoin, jotka tuovat hetkellistä helpotusta, mutta silloin itse ongelmat jäävät yleensä käsittelemättä ja ratkaisematta. Itsemyötätuntoinen suhtautuminen vaikeuksien edessä puolestaan ohjaa myönteisiin muutoksiin. Saatat esimerkiksi huomata, että sinun tulee suoda itsellesi enemmän aikaa rentoutumiselle ja saat sitä kautta uutta energiaa elämääsi. Tunnettu psykologi Chris Germer on kuvannut itsemyötätunnon lisäämisellä saavutettavaa hyötyä näin: ”Yksi itsemyötätunnon hetki voi muuttaa päiväsi kulkua. Monta itsemyötätunnon hetkeä voivat muuttaa elämäsi.”
Itsemyötätunnon kehittämiseen liittyviä harjoituksia löydät mm. HelsinkiMission Minä riitän -oppaasta (pdf).
Kirjoittaja
Kirsi Dorsman
Psykologitutkija, Oppimisen tuen keskus, Kuntoutussäätiö
Jaa sivu!